Raliul Spaniei: Hyundai Shell World Rally, cu toate masinile in top 10

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Echipa Hyundai Shell World Rally si-a atins obiectivul principal si a terminat Raliul Spaniei, penultima etapa din Campionatul Mondial de Raliuri, cu toate cele trei masini in top 10, adunand astfel informatii importante pentru dezvoltarea masinii. Pilotii au reusit timpi excelenti pe probele de macadam din prima zi, iar apoi si-au consolidat pozitiile pe specialele dificile de asfalt din zona Costa Daurada, programate sambata si duminica.

Raliul Spaniei, singura etapa mixta din calendarul WRC, a reprezentat o premiera si o provocare unica pentru echipa Hyundai Shell World Rally. Cu doua victorii de proba speciala obtinute vineri - Hayden Paddon pe PS3 si Thierry Neuville pe PS6, care a si condus raliul in prima parte – modelul Hyundai i20 WRC si-a demonstrat potentialul pe specialele de macadam. Vineri si sambata, pe probele de asfalt, echipa s-a concentrat pe imbunatatirea setarilor si gasirea celor mai bune solutii tehnice  pentru suprafata foarte abraziva din Spania.

In ultima zi a raliului au fost programate patru probe speciale cu o lungime totala de 72,06 km: doua treceri pe La Mussara (20,48 km) si Ruidecanyes (15,55 km), a doua trecere contand si ca Power Stage.

Dani Sordo (#8 Hyundai i20 WRC, copilot Marc Martí) a fortat in ultima zi incercand sa-l ajunga pe Mads Østberg, in lupta pentru pozitia a patra. Spaniolul a terminat pe 5, la 8,9 secunde fata de norvegian, si a fost in final cel mai bine clasat echipaj Hyundai Shell WRT. Pentru Sordo aceasta este a treia clasare consecutiva in top cinci din acest sezon.

Thierry Neuville (#7 Hyundai i20 WRC, copilot Nicolas Gilsoul) a terminat raliul pe locul 6, dupa ce duminica a fost implicat intr-o lupta interesanta cu Andreas Mikkelsen. Neuville a fost lider in prima zi, dar pe speciala a treia a facut o pana si a pierdut pozitii importante.

Hayden Paddon (#20 Hyundai i20 WRC, copilot John Kennard) a terminat primul raliu de asfalt din acest sezon pe pozitia a noua. Neozeelandezul a reusit sa castige aici prima s-a proba speciala (PS3) din WRC si doar lipsa de incredere in masina pe probele de asfalt l-a impiedicat sa obtina un rezultat mai bun. Pe tot parcursul sfarsitului de saptamana, Paddon a reusit sa-si imbunatateasca timpii pe probe si increderea sa in masina a crescut constant.

 Echipa Hyundai Shell World Rally a adunat informatii utile la prima sa participare in aceasta etapa. Suprafa abraziva si temperaturile ridicate au fost o provocare suplimentara pentru toti, dar toate cele trei echipaje au reusit sa termine Raliul Spaniei fara probleme majore.

Clasament final Raliul Spaniei 2014

S. Ogier / J. Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC) 3:46:44.6

J.M Latvala / M. Anttila (Volkswagen Polo R WRC) +11.3

M. Hirvonen / J. Lehtinen (Ford Fiesta RS WRC) +1:42.2

M. Østberg / J. Andersson (Citroën DS3 WRC) +2:13.3

D. Sordo / M. Martí (Hyundai i20 WRC) +2:22.2

T. Neuville / N. Gilsoul (Hyundai i20 WRC) +4:01.0

A. Mikkelsen / O. Floene (Volkswagen Polo R WRC) +4:02.9

M. Prokop / J. Tomanek (Ford Fiesta RS WRC) +8:06.8

H. Paddon / J. Kennard (Hyundai i20 WRC) +9:12.4

N. Al-Attyiah / G. Bernacchini (Ford Fiesta RRC) +12:39.8

Clasament general Campionatul Mondial de Raliuri FIA - piloti

S. Ogier 242 puncte / J.M. Latvala 211 / A. Mikkelsen 150  / M. Hirvonen  108 / M. Østberg 92 / T. Neuville 91 / K. Meeke 84 / E. Evans 71  / M. Prokop   42 / D. Sordo 40 / H. Solberg 26 / B. Bouffier 20 / J. Hänninen 20 / H. Paddon 18 / R. Kubica  14 / O. Tanak 11 / B. Guerra 8 / C. Atkinson 7 / P. Tidemand 6 / J. Melicharek 4 / D. Kuipers  4 / N. Al-Attyiah 4 / L. Bertelli 2 / M. Gamba 2 / C. Breen 2  / J. Protasov 2 / J. Ketomaa 1 / K. Kruuda 1 / K. Al Qassimi 1

Clasament general Campionatul Mondial de Raliuri FIA - constructori

Volkswagen Motorsport 416 points / Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team 187 / M-Sport World Rally Team 180 / Hyundai Motorsport 175 / Volkswagen Motorsport II 133 / Jipocar Czech National Team 45 / Hyundai Motorsport N 26  / RK M-Sport World Rally Team 25

Despre Hyundai

Hyundai Auto Romania, parte a Grupului Tiriac, este reprezentantul marcii Hyundai in Romania din anul 1994 si aduce pe piata nationala 8 modele Hyundai, atat din gama autoturismelor, cat si din cea a autovehiculelor comerciale usoare. Fondata in 1967, Hyundai Motor Company s-a transformat in Hyundai-Kia Automotive Group, care este cotat drept al cincilea producator auto la nivel mondial incepand din anul 2007. (comunicat si galerie foto: Hyundai Auto Romania)