Saab Automobile - in faliment! SAAB - final de poveste, dupa de 64 de ani

Detalii
Comentarii
Galerie foto

In scurt timp, despre Svenska Aeroplan Aktue Bolaget (sau Swedish Aeroplane Company Limited, in engleza) se va vorbi la timpul trecut. Constructorul suedez de automobile mai poate fi salvat de la faliment doar de o... minune! Svenska Aeroplan Aktue Bolaget, adica SAAB, a luat fiinta in anul 1937, ca producator de avioane, in principal, dar si de camioane, in secundar (din 1940). In 1947, compania suedeza a scos pe piata primul autoturism: masina SAAB 92001, lansata pe 10 iunie 1947.

Saab AB din 1965, Saab - Scania AB din 1968

Pentru a-si marca asa cum se cuvine domeniul de activitate, ca orice «jucator» pe piata auto cu vechime si care se respecta, in mai 1965, producatorul suedez a cunoscut operatiunea de rebranding, schimbandu-si numele in Saab AB. Ca o paranteza, in 1968, Saab AB a fuzionat cu o alta companie suedeza, Swedish Lorry, producatoare de autobuze, camioane si masini grele, sub marca Scania - Vabis. Astfel, a rezultat Saab - Scania AB. In decursul timpului, marca Saab a devenit sinonima cu siguranta si fiabilitatea autoturismelor pe care le-a produs.

General Motors, penultimul proprietar inaintea falimentului

In anul 2000, compania a trait momente istorice pentru evolutia sa de mai tarziu. SAAB Automobile AB, divizia constructoare de autoturisme, a devenit, in totalitate, proprietatea grupului General Motors. Independenta a ramas, pe mai departe, divizia aeronautica SAAB AB - producatoare inclusiv de avioane. La fel si divizia de camioane, masini grele, autoutilitare si masini de armata, adica Saab - Scania AB, cea care la ora actuala reprezinta compania Scania.

Saab Automobile: faliment declarat in 19 decembrie 2011

Declinul a continuat, iar in 2009, General Motors a cedat integral SAAB catre compania Swedish Automobile (Swan). La acel moment, noul proprietar avea planuri curajoase: crestere a vanzarilor, pana la 120.000 unitati vandute/an, si profitabilitate pana in 2012. Insa ambele target-uri propuse de Swedish Automobile nu au fost atinse. Si cum anul - termenul limita 2012 bate la usa, finalul era inevitabil. In dimineata zile de 19 decembrie 2011, intr-un comunicat, Swedish Automobile s-a declarat incapabila sa salveze de la faliment Saab Automobile. Practic, a declarat falimentul Saab Automobile. «Fara fonduri noi, Saab Automobile este insolvabil. Falimentul declarat este in interesul creditorilor. Ne asteptam ca instanta sa aprobe declaratia si sa numeasca, rapid, un lichidator pentru Saab Automobile», am citat din comunicatul Swedish Automobile (Swan).