Hiriko, masina care se pliaza

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Un grup de firme din Tara Bascilor (Spania) a realizat prototipul unei masinute electrice pliabile, destinata transportului in mediu urban. De altfel, numele ei, Hiriko, in limba basca inseamna chiar „urban”. Micuta si nepoluanta, Hiriko are doua locuri si este dotata cu un parbriz care este, totodata, si singura ei usa. Ea este propulsata electric de patru motoare montate in roti, toate mobile, permitand o rotaţie de 360 de grade, iar volanul a fost inlocuit cu un joystick, asemanator masinilor de Formula 1.

Plierea se face prin rabatarea in fata a cabinei unde stau soferul si pasagerul, ceea ce ii permite sa fie parcata intr-un spatiu de doar 1,5 metri. Hiriko are o autonomie urbană de 120 de kilometri (incarcarea bateriei Li-ion dureaza 15 minute) si poate atinge o viteză de 50 de kilometri pe oră.

Ideea realizarii acestei masinute apartine MIT-Media Lab din Boston, insa fabricarea ei se datoreaza unui grup de sapte firme basce, reunite in consortiul Hiriko. Producatorii estimeaza aparitia pe piata a acestui model in anul 2013, la un pret de 12.500 de euro.