Finalul celui de-al 4-lea sezon al Motocross Cup este un prilej de reflectie pentru cei doi organizatori ai competitiei, Adrian Raduta (Top Cross TCS) si Ciprian Popescu (Dual Racing). Cei doi presedinti de cluburi au o bogata experienta atat ca sportivi, cat si ca organizatori de competitii, care le permite sa emita opinii cu privire la starea motocrosului romanesc. Adrian Raduta, are in palmares trei titluri de campion balcanic de motocross, in timp ce de numele lui Ciprian Popescu se leaga organizarea mai multor etape de campionat mondial si european de supermoto si motocross.
Nemultumire la Campionatului National
„Suntem multumiti ca am dus la bun sfarsit o noua editie a Motocross Cup, reusind sa organizam cinci din cele sase etape pe care ni le-am propus. Iar cei mai in masura sa judece calitatea organizarii sunt cei 100 de sportivi care au luat startul de-a lungul sezonului, in competitia pe care am dezvoltat-o tocmai pentru ei”, spune Ciprian Popescu. „Din pacate, consider insa ca atmosfera de nemultumire creata in jurul Campionatului National s-a reflectat in Motocross Cup”, mai arata organizatorul, care este de parere ca nivelul motocrosului romanesc a scazut drastic.
Au plecat din Romania
Mai multe ne explica Adrian Raduta: „2015 este anul cu cele mai multe pierderi pentru motocross. Nu avem sportivi care sa alerge constant la cursele din Romania, fie ca e vorba de etapele de «national», fie ca e vorba despre Motocross Cup. Multi sportivi din «Top ten» au renuntat. Krisztian Tompa s-a mutat in Belgia, aceasta este o mare realizare pentru el, va alerga in Campionatul European, pentru o echipa de acolo, dar in acelasi timp este o pierdere pentru sportul romanesc. Apoi, Mario Popovici si Zoltan Ordog, doi copii foarte talentati concureaza doar sporadic in Romania, preferand sa alerge in afara tarii. Pe buna dreptate. Cum sa creasca aici, cu cine sa concureze? Daca nu te bati de la inceputul sezonului cu alti piloti pentru puncte, ajungi sa te dai doar pentru a nu sta acasa”, concluzioneaza sportivul.
Circuitul de la Zarnesti - prea putin!
Motivatia sportivilor s-a pierdut, in special a celor tineri, continua Adrian Raduta. El considera ca explicatia trebuie cautata si “in curtea” forului care reglementeaza acest sport, Federatia Romana de Motociclism. Iata mesajul pe care doreste Adrian Raduta sa il transmita:„Desi nu doresc sa ma cert cu nimeni, motocrosul parca nu mai e sport, a ramas tot la nivelul de serbare campeneasca, am obosit de cate ori am spus acest lucru. Campionatul national de anul acesta a constat din cinci etape, toate organizate pe acelasi circuit, la Zarnesti. Un circuit de referinta, intr-adevar, dar dupa trei etape desfasurate, sportivii ajunsesera la saturatie. Ca organizatori, noi am incercat sa oferim cele mai bune conditii, inclusiv promovare in media, in paddock-ul Motocross Cup au venit jurnalisti de la televiziuni importante care au luat interviuri celor mai mici dintre piloti. Am avut, la etapa de la Autostrada A1, chiar si un start transmis in direct, la o televiziune nationala”.
Concurenti din ce in ce mai putini
Adrian Raduta analizeaza apoi lucrurile si mai in profunzime, incercand sa gaseasca o explicatie nivelului deosebit de scazut la care a ajuns motocrosul autohton:„Motocrosul este un sport dur, care, ca orice sport, presupune setarea unor obiective, respectarea unui program de antrenament, suisuri si coborasuri, munca si organizare. Cursele nu se castiga doar cu o motocicleta noua sau cu un motor tunat. Vad o lipsa de consecventa la nivelul unor sportivi tineri, ceea ce face ca acest sport sa fie si mai periculos. Nu vreau sa ma erijez in moralist, pentru ca nu am fost scutit de accidentari si de greseli, dar motocross-ul se practica pentru performanta si nu pentru a pune fotografii pe Facebook, si am impresia ca acest lucru se mai intampla la noi. Sa corelam asta cu lipsa de interes din partea Federatiei Romane de Motociclism, care de ani buni face lucrurile din inertie, fara un interes real de a promova acest sport in randul tinerilor, cu lipsa unei mize reale in curse, despre care am vorbit deja si avem un posibil raspuns la intrebarea de ce vin atat de putini oameni la curse. Daca in anii trecuti aveam si 100 de concurenti la o etapa, acum au fost si etape in care de abia s-au strans 40-45 de sportivi”.
Ce se intampla la Federatia Romana de Motociclism?
Poate si din cauza faptului ca alearga la cursele de motocross inca din anii '80, avand o experienta de peste trei decenii ca pilot, Ciprian Popescu este mai transant: „Federatia Romana de Motociclism nu pare sa isi fi facut vreun obiectiv din relansarea si cresterea tineretului, a copiiilor, desi am tras nenumarate semnale de alarma pe aceasta tema. In Federatie sunt aceiasi oameni de 20 de ani, este un grup inchis, caracterizat prin nepotism si interes pentru propriul buzunar. Ca rezultat, nivelul motocrosului dar si ramura enduro au scazut drastic, la fel ca medicii de exemplu, sportivii au ales sa plece din Romania, sa concureze in afara tarii. Federatia nu a stiu cum sa pastreze sportivii in Romania, sportivi nu sunt tratati asa cum merita, ca actori principali, ceea ce nu e greu de explicat, stiut fiind faptul ca oamenii din federatie nu au fost sportivi si se pare ca nu inteleg fenomenul. Nu am vazut oameni din conducerea federatiei sa vina pe la vreo cursa de motocross”.
Pasiunea pentru motocross
Nu o data, cei doi organizatori, Adrian Raduta si Ciprian Popescu, au fost luati in colimator de Federatia Romana de Motociclism, fiind acuzati de oportunism, interese comerciale si de crearea de „tensiuni” in randul sportivilor. Aceasta in conditiile in care cei doi isi lasa deoparte afacerile personale si se implica inclusiv fizic, alaturi de colegii de la firmele pe care le administreaza in pregatirea etapelor Motocross Cup. „S-a intamplat sa ne prinda si ora 23, muncind la circuit, pentru ca totul sa fie in regula pentru a doua zi. Motivatia noastra a fost si va ramane foarte simpla: pasiunea pentru motocross, dorinta de a ajuta ca sportul asta sa creasca si sportivii sa mearga pe circuite bine pregatite, cu un program care se respecta. Tocmai de aceea nu putem pur si simplu sta deoparte si privi cum sportivii se imputineaza!”, spun cei doi organizatori.
O singura licenta pentru enduro si motocross
Motive de speranta sunt insa, dupa cum ne explica Ciprian Popescu: „La etapa de «national» de la Copsa Mica au existat sportivi care au luat atitudine si au refuzat sa ia startul din cauza conditiilor improprii de concurs. Daca in anii trecuti, putini sportivi isi expuneau parerile in spatiul public, acum acest lucru se intampla si se poate face o paralela cu ceea ce se intampla acum in societate. Sugestii si propuneri din partea noastra au existat, una dintre ele fiind ca sportivii care au licenta de enduro sa poata concura daca doresc la motocross si invers. De ce sa plateasca o licenta in plus? Nu s-au intrebat domnii si doamnele din federatie de ce la o cupa privata de enduro vin si cate doua sute de sportivi, iar la o etapa de campionat national de abia se strang patruzeci de piloti? Ca organizatori ai Motocross Cup am fost deschisi colaborarii, dar pana acum au primat doar interesele personale”.
Motocross - frumusete si performanta
Cel mai probabil, solutia este la indemana fiecaruia dintre noi dupa cum concluzioneaza Adrian Raduta: „Sa ne trezim dimineata, in fiecare zi, stiind ca avem un program care ne va face sa obtinem performanta in motocross. Sa nu ne oprim atunci cand avem o perioada proasta. Sa fim consecventi. Accidentarile pe care le-am suferit m-au facut sa iubesc sportul si mai mult, chit ca azi castigam si maine eram pe masa de operatie, motocrosul nu devine brusc mai periculos din cauza unei accidentari, in 99% din cazuri noi suntem responsabili pentru acea accidentare. De fiecare data cand cadem trebuie sa ne ridicam, asta e diferenta intre sportivii care practica cativa ani motocrosul si se lasa, si cei care trec peste perioadele proaste. Asta e frumusetea sportului”.
FRM, pe urmele Motocross Cup
Totusi, Motocross Cup pare a fi o sursa de inspiratie pentru campionatul national de motocross, observa cei doi organizatori care spera ca acest fenomen se fie unul benefic pentru sportivi. „Ma bucur ca, din nou, se copiaza ceea ce facem in Motocross Cup, daca acum doi ani s-a trecut la formatul cu o singura zi de concurs, asa cum noi am inceput inca din 2012, pentru a reduce din presiunea economica asupra sportivilor, pentru sezonul viitor, Federatia Romana de Motociclism a aprobat mai multe schimbari inspirate. Vorbim despre realizarea de inscrieri on-line pentru toate etapele din campionat, premierea primilor sase sportivi si crearea a doua clase de concurs pentru Amatori, pe baza capacitatii cilindrice, lucruri de care sportivii s-au bucurat deja in Motocross Cup. Le uram success in continuare celor din staff-ul FRM si sa fie cu ochii pe noi in 2016 pentru ca vom veni cu multe noutati”, puncteaza Ciprian Popescu.